Arbetsglädje hemma

arbetsglädje ensamföretagare

Hur skapar du arbetsglädje som egen företagare med kontoret hemma? Du har kul på jobbetinga kollegor att fika med, ingen chef som ger dig feed-back och ingen kickoff att se fram emot?

En av anledningarna till varför jag startade eget var att jag ville få göra det jag tycker om, kunna välja och välja bort. Men arbetsglädje är så mycket mer än roliga arbetsuppgifter. Det består av ett positivt förhållningssätt, möten med människor och belöning.

Hur gör jag för att leda mig själv till arbetsglädje?

PLANERAD ARBETSTID
Varje dag har ett mål. Det kan vara texter som ska skrivas, undervisning som ska planeras eller sociala medier som ska skötas. När jag är klar blir belöningen en stund i trädgården.

OCH ”ANNAN” TID
Jag planerar även in icke arbetstid. Den ger ofta en extra mening till dagen. Volontärarbete, nätverkande och andra möten med människor. Som eremit blir du inte kreativ.

RÖRELSE
Det största problemet sedan jag började arbeta hemma är att vardagsmotionen minskat. Det måste jag kompensera med tid på gymmet och långpromenader. Här krävs det disciplin! Jag blir lätt fast i en text, sittande tills den är klar.

POSITIV ATTITYD
Även om du arbetar på en stor arbetsplats är arbetsglädje inte enbart chefens ansvar. Det är lika mycket ditt och det går att träna upp. Min strävan är att känna tacksamhet och ha ett öppet och generöst sinnelag. Det funkar inte varje dag men då är det bara att starta om nästa morgon.

SUMMERING
Innan jag somnar summerar jag dagen. Vad var bra, vad kan bli bättre? Vad gjorde jag bra och vad kan jag göra bättre?

Sist men inte minst – kunderna!
Jag är lyckligt lottad med nära och kära kundrelationer. Ibland är det svårt att skilja mellan affärer, vänskap och kompanjonskap – men det kan jag leva med.glad

2 kommentarer

 1. Tack för tipsen Ingela.
  Jag har jobbat hemifrån i ett år nu och känner väl igen mig i det du skriver.
  Jag kan lägga till ett tips om vardagsmotionen: Skaffa en hund och en stegräknare. Mitt mål är 10 000 steg per dag och min fyrbenta PT hjälper mig med det. I ur och skur. Samtidigt blir jag väl emottagen när jag kommer hem från t.ex. ett kundbesök. Ingen medarbetare har visat sådan glädje när jag kliver in genom dörren tidigare.
  Dessutom brukar jag dela med mig av eventuella bekymmer eller besvärliga situationer till honom. Och jag får för mig att han för det mesta svarar:
  ”-Du vet bäst själv, husse” och viftar på svansen.
  Det tar jag som en bekräftelse.
  Det jag däremot är dålig på det är att ge mig själv belöning. Där måste jag bli snällare mot mig själv.
  Har du några förslag vad belöning kan bestå av?

  /Jonas

  1. Hej Jonas, för mig som kattmänniska är bästa belöningen att få klappa grannens ”Justin”. En stund med ett korsord, ett kapitel i en bok eller bara få sitta i stillhet är tillräcklig belöning för mig. Och en kopp kaffe förstås!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *