Übermysig weekend i Hamburg

Hamburg

Häftiga hamnområden och tjusiga hansapalats, lugna oaser och vilda partygator, exklusiva shoppinggallerior och charmiga ”hipsterkvarter”. Hamburg är en stad fylld av kontraster.  Kort restid och bra kommunikationer gör Hamburg till en perfekt weekenddestination.

Hamburg ligger nästan tio mil från havet men tack vare floden Elbe har Hamburg Tysklands största och Europas tredje största hamn. Containerfartygen ligger på rad. Vi började vår helg med en båttur mellan de gigantiska pråmarna och höga kranarna. Det gör inget att guiden pratar (på en för mig obegriplig) tyska – det är något fascinerande med containrar som färdas över hela världen.

Vi passerar också den spektakulära konserthallen Elbphilharmonie. En kristalliknande formation har placerats ovanpå ett gammalt magasin och blivit ett nytt landmärke för Hamburg. Bygget, som blev klart 2017, tog 10 år färdigställa och lär ha kostat 800 miljoner Euro. Det räcker inte att se den egendomliga byggnaden på håll så efter båtturen promenerar vi fram till konserthuset. Både arkitekturen och utsikten från terrasserna är värt varenda steg.

Elbphilharmonie ligger i Hafencity som en gång var Hamburgs sjabbiga hamnkvarter. Idag håller stadsdelen på att bli inne och exklusiv. 150 hektar industrimark, på öar i floden, exploateras för fullt. År 2025 räknar de med att allt ska vara klart. Bostäder, kontor, restauranger och universitet. Här ligger också några av Hamburgs mest trendiga hotell. 25hours Hotel HafenCity är ett av de mest kända. Vi bodde bo på SIR Nikolai inte långt därifrån. Utmed en kanal, i Gamla Stan, har ett för detta magasin förvandlats till smakfullt boutiquehotell. Deras restaurang Izakaya är känd för sitt innovativa crossoverkoncept med japanska och sydamerikanska influenser.

Den stadsdel som gjorde störst intryck på oss var Sternschanze. På 1930-talet hade motståndsrörelsen sitt säte här och under 60- och 70-talet blev arbetarkvarteren centrum för protester från den tidens rebeller. Idag är det lilla området översållat av kaféer och trendiga butiker. Här ligger också Hamburgs kanske mest spännande krogar. I slakthusområdet Schanzenviertel hittade vi både Altes Mäschen som är ett häftig brygger med god mat och Die Bullerei som drivs av den (i Tyskland) kände TV-kocken Tim Mälzer. Bägge levererade riktigt god mat och härlig stämning.

Hamburg känns prisvärt. Vi upplevde att vi fick hög kvalitet till rimliga priser på både mat och hotell. Det finns också rolig shopping. Münckebergsstrasse är kantad av såväl internationella som lokala märken. Även om Hamburg är en storstad är det lätt att ta sig mellan de olika stadsdelarna. Det gör Hamburg till den optimala weekenddestinationen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *