Det börjar med dig själv

ledarskap

Sitter och skriver ett blogginlägg om ledarskap för en kunds räkning. Företaget (Brismo AB) arbetar med företagsutveckling och utbildning. Det slår mig hur allmängiltiga många av ledarskapsteorierna är. De handlar om hur det är att vara människa och vad vi gör med våra liv. Det som gäller när du ska leda andra gäller lika mycket när du ska förändra dig själv och din situation. Det handlar om vilja och motivation.

Vi är duktiga på att sätta upp mål för våra företags resultat. Vilken verksamhet har inte en budget och en affärsplan? Och om du jobbar som ledare är du säkert superproffsig på att sätta upp mål för dina medarbetare. Men har du satt upp utvecklingsmål för dig själv? Vart vill du vara om tre år – och vem vill du vara?

Personlig 3-årsplan

Min kund (som jag vet lever som han lär) delar med sig av ett tips:
Skriv ner dina personliga mål på ett papper, lägg det i ett kuvert, skriv dagens datum utanpå och klistra igen. Efter tre år öppnar du brevet och ser vilka saker du uppnått och genomfört.

Om jag hade gjort den listan för tre år sedan hade det med all säkerhet stått att målet skulle vara att sälja min del i Bokningsbolaget och göra något nytt. Det hade också stått att jag skulle engagera mig i ett volontärprojekt och träna mer. Tre konkreta saker som jag har uppnått. Jag är mycket mer osäker på vilka mål jag skulle satt upp för min personliga utveckling och jag är ännu mer osäker på om jag skulle ha uppnått dem.

Lika känsligt som viktigt

Åldersnoja och problem med att klippa navelsträngarna till döttrarna är några saker som säkert skulle funnits med på listan. Att stärka mitt självförtroende och lita på vad jag kan borde ha stått överst – i fetstil. Men det inte för sent. Jag gör en lista idag, lägger i ett kuvert och klistrar igen.

Vad skulle du skriva på din lista? 

3årsplan

1 kommentar

  1. Så himla bra Ingela.
    Detta inlägg landade med ett pladask av aha-känsla i min inbox. Så passande, så rätt i tiden så du anar inte.
    Jag gör som du gör, skriver en lista och klistrar igen kuvertet. 2020-10-18
    Tack ❤️

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *