Deklarera eller plantera?

starta aktiebolag

Att starta aktiebolag är en tålamodsprövande övning. Är du smart går du en kurs innan du sätter igång – det gjorde inte jag.

När Hogwarts inte fick tag på Harry Potter blev familjen Dursleys hallgolv fyllt med brev. Hos oss händer samma sak. Men helt utan magi. Skatteverket kommer inte att ge sig förrän jag har gått deras ”skatteskola för aktiebolag”. Brev, på brev dimper ner i postlådan (vad ska det inte kosta!?). Det är lite trollkarlsvarning på att de vet att jag behöver kursen men inte vill gå den.

Kreativitet före ordning och reda

Administration ligger inte för mig. Jag är snabb och håller alltid deadlines men gillar inte krångel och byråkrati. Jag är van att hålla i kreativa processer men har lämnat papper och siffror till andra. I går stötte jag på Bokningsbolagets revisor som känt mig i 25 år. När han såg mig log han på ett svårtolkat sätt och sa: ”Börjar du inse vad du gett dig in på?”.

Moment 22

Det är inte lätt att starta aktiebolag i Sverige. Jag har trott att det bara är att slänga upp 50 000 kronor och så är det klart. I januari, när karusellen drog igång, hamnade jag i en sluten cirkel av pappersexercis. Utan bolag kunde jag inte få ett företagskonto på banken, utan företagskonto kunde jag inte få igång bolaget. Stiftelseurkund, teckningslista, bolagsordning och bankintyg. Påskrifter och vidimeringar, original och kopior. Först fyra månader och många papper senare var allt klart!

FullSizeRenderskatteverket starta aktiebolag

Nej, måste jag deklarera?!

I knappt tre veckor har Texting varit igång. Jag har inte fakturerat än. Men deklarera, det ska jag tydligen! Det svartvita tråkiga formuläret ligger framför mig på bordet. Jag tittar ut genom fönstret. Är det inte är dags att vända på komposten? Dahliaknölarna borde väl ner i jorden? Och trädgårdsmöblerna…

Några ord på vägen till dig som håller på att starta aktiebolag: ha tålamod och gör allt i rätt ordning (själv levde jag inte upp till det).

Email


Instagram

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *