Hitta balans som egen företagare

balans

Det pratas mycket om att hitta balans i livet. Det har aldrig varit så svårt som nu när jag är egen företagare. 

Jag har fått frågan varför jag slarvar med min blogg. Det enkla svaret är att jag har skrivit så många artiklar den sista tiden att jag vill vila från ord och formuleringar när jag kan. Missförstå mig inte, jag har absolut inte tröttnat på att skriva och jag gillar mina uppdrag . Jag har lärt mig otroligt mycket de senaste månaderna. Jag har grottat in mig i pool- och elbranschen, intervjuat Mischa Billing och Efva Attling, haft mejlkontakt med Foppa och framförallt skrivit om härliga resmål och upplevelser. Går det att ha ett roligare och mer utvecklande jobb?

Mitt problem är att jag inte vet var jag ska sätta gränsen och när jag ska tacka nej. Hur många texter klarar jag av på en vecka? Hur många intervjuer hinner jag med? Kan jag samtidigt göra marknadsföringsuppdrag? Jag har hamnat i den så kallade ”konsultfällan”. Jag vet ingenting om morgondagen och vågar därför inte säga nej idag.

Uppdragen kommer i cykler. Det är svårt med framförhållning vilket går ut över planeringen. Augusti är den månad på året med mest deadlines i mediebranschen. Så varför planera in semester på sommaren? Det var dumt – jag får bli smartare nästa år.

Vad kan vi som egenföretagare göra för att få balans i livet? Jag är kanske inte rätt person att svara på det men här är några saker som jag försöker tänka på:

  • Disciplin – sätt upp rutiner för dagen, det är enda chansen att få en stund över till annat.
  • Går det att se ett flöde i intäkter och utgifter? Kontroll över ekonomin ökar möjligheten till långsiktig planering, ledighet och trygghet.
  • Gör ett schema för träning, yoga och promenader.
  • Träffa andra som du – de finns garanterat runt omkring dig och har samma problem som du. Det är lika skönt att stötta som att bli stöttad.
  • Stäng ”kontoret” på kvällar och helger (det är det svåraste).
  • Försök att koppla av och ned under semestern. Unna dig en välförtjänt ledighet när möjlighet ges.

Läs det senaste numret av Bon Voyage! I det skriver jag bland annat om familjens safari i Kenya för ett antal år sedan. Jag berättar också om Fernie, skidorten i Kanada, dit äldsta dottern flyttat.

Fernie

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *