Reseintryck: En dag i Molise

reseintryck

Jag slår upp fönsterluckorna och mina nyvakna ögon möts av en drömträdgård. Stengångar snirklar sig mellan blommande fruktträd och tulpaner i knopp. Bland silverskimrande olivträd och stora rosmarinbuskar väntar trädgårdsgrupper och en inbjudande himmelssäng på dagens gäster. Jag befinner mig i Italien på Art & Breakfast i Ripabottoni.

ripabottoniDet finns så mycket i världen att upptäcka. Därför återvänder jag sällan till samma plats två gånger. Ripabottoni och Art & Breakfast är ett undantag. Här, i den Italienska regionen Molise, har svenskan Karin Bergqvist (som jag lärt känna i hennes roll som säljutbildare), bosatt sig i en verkligt genuin italiensk by. Tillsammans med sin sambo Gilles driver hon ett bed & breakfast i ett smakfullt renoverat gammalt stenhus.

Molise
Ett paradis för vandrare.

Från mitt fönster ser jag siluetten av byns byggnader och bortom den reser sig
kullarna som böljande vågor. Dit vill jag! På med bekväma skor för en morgonpromenad. Det är rofyllt att gå genom byn som vaknar till liv. Alla jag möter hälsar ”buongiorno” och polisen vinkar glatt när han passerar mig med sin bil. Vandringen går stadigt och ganska brant uppför. Belöningen är stor när den äntligen vänder neråt och landskapet öppnar upp sig. Snöklädda toppar i fjärran, små byar som klättrar över bergsbranterna och en grönska som aldrig tar slut. Utmed vägrenen växer björnbär och pärlhyacint. Jag passerar bondgårdar, nygödslade åkrar och ibland får jag sällskap av en hund eller två.

Art & Breakfast Ripabottoni
Olivlundar & blommande fruktträd utmed vägen.

Tillbaka i byn och Art & Breakfast väntar frukosten. Det är den bästa stunden på dagen. I köket står lokala delikatesser uppdukade. Ostar från trakten, marmelader gjorda på frukter i trädgården, nybakat bröd och ägg från hönor i byn. Jag njuter av stunden under pergolan i trädgården. Husets hund Vovven viftar på svansen och värdparet frågar hur natten varit. Det är skönt att känna sig omhändertagen.

frukost
Art & Breakfast

Molise är en region som resebyråerna missat och turistbroschyrerna glömt. Läget är centralt i södra Italien och naturen minst lika skön som i Toscana. Här finns vingårdar som producerar bra ekologiska viner, skogarna är fulla av tryffel och olivträden ger olja av bästa kvalitet. De alpliknande topparna erbjuder skidåkning vintertid och regionen har en kust med milslånga stränder. Ändå är Molise en oupptäckt pärla.

termoli
Termoli & dess milslånga sandstrand

När jag häller upp de sista kaffedropparna sätter sig Karin ner för att hjälpa mig planera dagen. Mera vandring? Det finns många leder i olika längd och svårighetsgrad. Eftersom solen skiner lockar havet. Det är bara 45 minuter till den gamla fiskebyn Termoli och dess långa sandstrand. Karin tipsar om olika stopp på vägen. Affärer med lokala specialiteter, mysiga restauranger och historiska platser. Hon delar ut guldkorn som jag aldrig hade hittat själv och dagen blir full av minnesvärda upplevelser. När bilen, efter en lång innehållsrik dag, åter närmar sig Ripabottoni känns det som att komma hem igen.

ripabottoni
Ripabottoni

Att besöka byn är inte bara en resa i rum utan även i tid. Det är svårt för bilar att ta sig fram på de smala gatorna. Självklart har internet och TV nått byn med det känns inte så när jag strosar genom de trånga och branta gränderna. Det är lugnt och tyst – tills jag stiger in på byns enda bar. Där är ljudnivån desto högre. I en bråkdels sekund tystnar sorlet och blickarna riktas mot främlingen. Sedan hälsar alla ”buonasera” och bartenderns frågar om jag är gäst hos Karin. ”Si” är lösenordet för ett godkännande och ett extra leende. Jag slår mig ner med ett glas (hemgjort ?) vin och känner mig som en i gänget.

Till middag blir det en grillad kalvkotlett på byns trattoria. Där sitter stammisarna och spelar kort medans jag blir serverad en fantastisk köttbit från trakten. Tillbaka i min sköna säng vaggas jag till sömns av en ensam kattugglas hoande och kyrkklockornas dämpade slag. Jag undrar vad Karin ska föreslå för morgondagen?

art & breakfast
Karin Bergqvist & Vovven

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *